paveikslėlis verslininkas krėlse

 

Turbūt esame sutikę tokių žmonių, kurie gali priversti mus klausyti apie save ir savo pasiekimus visa valandą, ir neaišku, kaip jiems tai pavyksta. Tie žmonės mėgsta būti mūsų dėmesio centre. Taip pat žmonių, kurie tiesiog traukia kitų dėmesį ir turi nepaaiškinamo žavesio. Turbūt esame girdėję žodį “charizmatiška asmenybė”. Taip pat gal žinome, o gal nežinome, ką reiškia žodžis narcisizmas, arba kad narcizas gali reikšti ne tik gėlės pavadinimą. Pakalbėkime apie šiuos du terminus – du asmenybės tipus kurie turi ir panašumų, ir skirtumų.

 

Kas yra charizma?

 

Charizma yra bruožas, kuris gali būti pastebimas keletoje lygmenų. Kai kurie charizmatiški žmonės pasižymi seksualiniu žavesiu, nors ir neatrodo, kad to sąmoningai norėtų, jis – tarsi “netyčinis”. Jų įėjimas į kambarį sukuria energijos šuolį, ir jie atkreipia kitų dėmesį į save, net kai atrodo, kad nesistengia nieko daryti. Į charizmą taip pat įeina ir stiprus savo vertės suvokimas, didžiavimasis savimi ir savo idėjomis. Charizmatiški žmonės tiki savimi ir savo idėjomis ir paprastai nejaučia poreikio “priversti” kitus tikėti jais ar jų idėjomis.

 

Dauguma mūsų nesvetimas empatijos jausmas – sugebėjimas “jausti” tai, ką jaučia kitas žmogus. Todėl kai esame šalia charizmatiško žmogaus, jų pozityvus požiūris į save ir aplinką gali būti beveik “užkrečiamas” dėl mūsų empatijos jausmo. Kai mes matome charizmatiško lyderio pasitikėjimą savimi ir atsidavimą siekiamam tikslui, tai sužadina ir mūsų pačių teigiamus jausmus, ir mūsų pačių atsidavimą tam pačiam tikslui.

 

 

Kas yra narcisizmas?

 

Narcizai – tai narcisistinėms charakterio savybėmis pasižymintys žmonės. Jie yra taip apimti minčių apie save – pradedant nuo to, kaip jie rengiasi, atrodo, ar net kurioj vietoj kambaryje stovi – kad tai peržengia normalaus elgesio ribas. Nedidelis narcisizmo lygis dar nėra blogas. Jis leidžia mums pagalvoti apie tai, kaip mes astrodome viešumoje ir padeda mums atitinkamai elgtis, kad mūsų kuriamas savęs įvaizdis būtų teigiamas. Tačiau kai narcisizmo lygis yra labai aukštas, tai toks žmogus taip koncentruojasi tik į save ir savo troškimus, kad nekreipia dėmesio į aplinkinius žmones, ir net gali pasinaudoti jais siekdamas savo tikslų.

Į narcisizmą įeina “išpūstas” savo reikšmingumo, vertės jausmas, taip pat jausmas kad “man priklauso viskas, kas geriausia, ir aš neturiu įrodinėti, kodėl”. Ironiška, tačiau dažnai narcizai viduje jaučia stiprų nepasitikėjimą savimi. Tas nepastikėjimo jausmas dažniausiai nesuvokiamas sąmoningai, tačiau jį parodo psichologiniai tyrimai.

 

Narcizų varomoji jėga – pasirodyti aplinkiniams “didesniems” ir reikšmingesniems už kitus, skatinama nesąmoningos baimės, kad jie iš tikrųjų neturi, ko pasiūlyti kitiems. Narcizai dažniausiai nesugeba palenkti didelio kiekio žmonių į savo pusę ilgam laikui. Skirtingai nuo charizmatiškų lyderių, kurių skleidžiami teigiami jausmai ir teigiama energija “įkrauna” žmones, narcizų susikoncentravimas į save ir savo poreikius anksčiau ar vėliau priveda prie to, kad jų žavesys sumenksta ir žmonės nuo jų atsitraukia.

 

Palyginkime charizmatiškus ir narcisitinius lyderius

 

Viena savybė, kurią dažnai naudoja narcisitiniai lyderiai savo naudai yra socialinis drąsumas. Ši savybė elgtis drąsiai ir rizikuoti, suporuota su polinkiu bendrauti sukuria tokią asmenybę, kuri gyvena tam, kad būtų dėmesio centre. Taip narcisistiniai lyderiai sukuria tam tikro sugebėjimo, taleno įspūdį, kuris yra labiau panašus į kaukę. Narcizo socialinis pasitikėjimas ir drąsa labai susijęs su šia kauke – jei kaukė pajuda iš vietos, įsijungia baimė ir stengiamasi dar labiau palaikyti įvaidzį. Kaukei suskilus, narcisitinio lyderio vidinis negatyvumas pasimato ir tampa atstumiantis.

 

nuotrauka narcisitinis lyderis

 

Charizmatiški lyderiai taip pat pasižymi stipriu socialinio drąsumo jausmu ir tai taip pat atsispindi jų pasitikėjime savimi ir tikėjime savo tikslu. Tačiau panašumai su narcisistiniais lyderiais ir baigiasi ties socialine drąsa.

 

Charizmatiški lyderiai skiriasi nuo narcisistinių tuo, kad tiki aplink juos esančių žmonių verte. Mums patinka charizmatiški lyderiai, nes jie mums padeda pasijausti gerais ir vertingais, taip pat jie vertina mūsų darbinį indėlį. Charizmatiški lyderiai palaiko savo komandos narius ir tai aiškiai parodo.

 

Narcisitiniams lyderiams tokį teigiamą ryšį su aplinkiniais palaikyti daug sunkiau, nes jie jaučia grėsmę savo savivertei ir dėl to linkę tiek nepalaikyti kitų. Maža to, jie visai nesismulkintų pasisavinę jūsų idėjas kaip savas! Jiems be galo reikia kitų įvertinimo ir pripažinomo, gal net labiau nei duonos ir vandens.

 

Taigi, apibendrinant, aiškiausias būdas atskirti, ar jūsų vadovas yra charizmatiškas ar narcisistinis lyderis yra atsakyti į tokius klausimus:

 

  1. 1. Ar šis žmogus sukuria jausmą, kad bendrai siekiamas tikslas ar užduotis yra prasmingi?
  2. 2. Ar šis žmogus pripažįsta jūsų stiprybes ir skatina su augti kaip asmenybę arba kaip komandos narį?
  3. 3. Ar šis žmogus laukia pritarimo ir pagyrimo iš kitų, ar labiau pats yra tas, kuris pritaria ir pagiria kitus?
  4. 4. Jeigu atsiranda nesėkmių, ar jis užsipuls kitus ir ieškos kalto, ar vietoj to sieks konstruktyvaus sprendimo ir galvos apie naujus būdus tikslui siekti?

 

Narcisitiniai lyderiai negali pakęsti pralaimėjimo ir niekada nenorės prisiimti jokios atsakomybės už pralaimėjimą. Charizmatiški lyderiai nemėgsta pralaimėjimo kaip ir kiti žmonės, bet gali jį pripažinti ir yra pasirengę toliau vesti komandą į priekį. Charizmatiški lyderiai gali nuvesti žmones ir komandas link tikslų, kurie atrodė neįmanomi pasiekti. Jų teigiama energija užpildo kambarį ir visi komandos nariai jaučiasi suvienyti tarpusavyje ir su lyderiu. Šie lyderiai pranoksta kitus, kai reikia suvienyti komandas ir suteikti žmonėms pripažininimą už jų darbą.

 

nuotrauka moteris lyderė