1940. PASKUTINĖ LIETUVOS VASARA

Trukmė: 5 val. 59 min.

Autorius: Norbertas Černiauskas

Skaito: Norbertas Černiauskas

Description

Norbertas Černiauskas, istorikas, Vilniaus universiteto dėstytojas, mokslo studijų autorius, audioknygoje „1940. Paskutinė Lietuvos vasara“ remdamasis archyviniais dokumentais, amžininkų atsiminimais, laiškais ir dienoraščiais atkuria 1940 m. birželio pirmųjų savaičių Lietuvos žmonių realijas. Audioknygą galima vadinti netradicine todėl, kad joje nerasite įprasto mokslinio pasakojimo, analizės ir vertinimo. Joje daugiausia dėmesio skiriama ne didiesiems geopolitiniams sprendimams bei procesams, bet siekiama atkurti to meto atmosferą, kurioje gyveno Lietuvos žmonės. Audioknygoje prabyla rašytojai, menininkai, diplomatai, mokslininkai, to meto šviesuoliai: Vincas Mykolaitis-Putinas, Halina Kairiūkštytė, Barbora Didžiokienė, Jurgis Savickis, Henrikas Nagys, Marija Gimbutienė, Antanas Pauliukas, Astrida Lindgren, George‘as Orwellas ir kt.

1940 m. birželį Lietuvos žmonės planavo įprastą savo gyvenimą: atostogas, išleistuves, ekskursijas, gegužines, sporto renginius ir poilsį, vyriausybė vykdė savo darbus, projektus, tvirtino biudžetą, bažnyčia laukė svarbios reformos – civilinės santuokos įteisinimo. Tačiau aplink Europoje vykstantis karas neaplenkė ir Lietuvos.

Ši audioknyga padės pažvelgti į istorinį laikmetį kitomis akimis, prisiminti ir permąstyti Lietuvos istorinius įvykius 1940 m. vasarą. Autorius nesiekė rasti atsakymų į vis iš naujo keliamus tuos pačius klausimus apie šį Lietuvos laikotarpį. Jo teigimu, jis iškėlė naujus klausimus, kurie neišvengiamai veda į kitokius atsakymus